DIY – Healthy Deodorant

February 4, 2015 vanillouise 5 Comments

Ik heb sinds mijn tienerjaren  een groot aantal deodorants gebruikt. Van Dove tot Nivea en van Sanex tot Rexona, ik heb ze allemaal wel een keer geprobeerd. De huid onder mijn oksels raakte vaak geïrriteerd en dan wisselde ik weer van merk, op zoek naar iets beters.
Alle deo’s die ik gebruikte bevatten aluminium(chloorhydraat), het actieve ingrediënt in de meeste commerciële deodorants. Er is veel verschillende informatie te vinden over de gezondheidsrisico’s die deze stof met zich meebrengt: het ene onderzoek wijst uit dat er een duidelijke link is met (borst)kanker terwijl andere ‘wetenschappers’ beweren dat het volkomen veilig te gebruiken is.

Zolang al die verwarde geleerden het niet met elkaar eens kunnen worden heb ik in ieder geval een 100% natuurlijk en VEILIG alternatief voor je huidige deo… En je hebt ‘m binnen 5 minuten zelf gemaakt!

 

Wat heb je nodig:
Om je eigen deodorant te maken heb je in feite maar drie ingrediënten nodig. Dat  is nogal een verschil met de waslijst aan bestanddelen die te terugvindt op de verpakkingen! Met deze natuurlijke ingrediënten weet je zeker dat je nergens risico op loopt, hoe veel je er ook van toevoegt.

1: Baking soda
Ook bekend als zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Baking soda is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Je kunt het voor talloze doeleinden gebruiken, maar in onze deo helpt het de zweetlucht tegen te gaan.

2: Arrowroot powder
Oftewel pijlwortelmeel. Dit is een bindmiddel gemaakt van het zetmeel van de wortel van de tropische pijlwortelplant. Het wordt veel gebruikt om sauzen en soepen mee te binden, maar we gebruiken het hier als lichte anti-perspirant (helpt het zweten te verminderen).

3: Kokosolie
Kokosolie heeft een antiseptische (= ontsmettende) eigenschap, wat wil zeggen dat het de huid heerlijk schoon en vrij houdt van infecties. Daarnaast verzorgt en voedt het de huid zodat deze niet uitdroogt of geïrriteerd raakt.

4 (optioneel): essentiële olie
Voor een frisse geur kan je naar keuze een paar druppels essentiële olie toevoegen. Daarnaast staan veel van deze oliën er om bekend antibacteriële eigenschappen te hebben en hebben ze een positieve invloed op de huid. Ik kies zelf meestal voor lavendel, denne en/of bergamot vanwege de geur en de verzachtende werking.


Aan de slag:
Voor dit recept is het het handigst als je ergens een lege deoroller hebt staan. Zo niet, dan kun je deze online bestellen, bijvoorbeeld via deze link.

In principe gaan we nu simpelweg de ingedriënten met elkaar mixen. Ik houd meestal de volgende verhoudingen aan: 25% baking soda, 25% arrowroot en 50% kokosolie. Vertaald naar theelepels is dat:

2 theelepels baking soda
2 theelepels arrowroot powder
4 theelepels kokosolie (als de kokosolie gestold is, verwarm deze dan door de fles/pot een paar minuten in een bakje warm water te zetten tot de olie vloeibaar is)

.

Processed with VSCOcam with t1 preset Processed with VSCOcam Processed with VSCOcam Processed with VSCOcam

Voeg alles toe aan je flesje (roller), dop erop en flink schudden tot alles goed met elkaar gemengd is. Nu de ingrediënten gemengd zijn is het flesje maar halfvol. Herhaal daarom dezelfde stappen: voeg alles nog een keer toe en schud het geheel goed. Bij de tweede keer voeg ik meestal ongeveer 10 druppels essentiële olie toe, maar hier kun je naar behoefte zelf mee spelen (te veel kan de huid irriteren, dus hou goed in de gaten hoe jouw huid op de olie reageert). Essentiële oliën van sinaasappel, citronella, citroen of tea tree werken ook heel goed.

 

Processed with VSCOcam

Tip: de kokosolie zal onder de 25 graden weer stollen, waardoor de deodorant niet uit het flesje komt. Voordat ik ga douchen zet ik de deoroller altijd in een glaasje warm water zodat de deo weer vloeibaar wordt. Vlak voor gebruik schud ik het flesje nog even flink zodat alles weer goed mengt, en de deo is weer makkelijk aan te brengen.

 

 

Geen lege deoroller?
Geen probleem. In dit geval maken we een deocrème die je gemakkelijk met je vingers onder je oksels smeert. Voeg de ingrediënten toe in een (glazen) potje en roer alles goed door. Voor deze manier hoef je de kokosolie van tevoren niet helemaal te laten smelten, maar zorg er wel voor dat het zacht genoeg is om goed te mengen met de rest van de ingrediënten. In een potje is het juist van belang dat het geheel niet vloeibaar wordt, dus bewaar het op een koele plek of voeg er shea- of cacaoboter aan toe om de crèmige structuur te behouden. Zo blijft het makkelijk om aan te brengen op de huid.

 

Processed with VSCOcam

Et voilà! Super easy, toch? Je eigen natuurlijke en 100% veilige deodorant.

 

Maar werkt het wel?
Ik kan met volle overtuiging zeggen dat dit de BESTE deodorant is die ik ooit heb gebruikt. Nee, het zorgt er niet voor dat je niet meer zweet (dit moet je ook niet willen, zweet is een natuurlijke reactie die het lichaam afkoelt en ervoor zorgt dat je niet oververhit raakt). Maar het zorgt er wèl voor dat je fris blijft ruiken, de hele dag door! Daarnaast verzorg je bij ieder gebruik je oksels met voedende oliën, heerlijk toch?

 

Nog een aantal tips:
– Ieder lichaam is anders en wat voor de één werkt, heeft op de ander geen effect. Werkt de deo bij de eerste poging niet of niet goed genoeg, probeer dan wat te spelen met de verhoudingen. Misschien heb je iets meer of iets minder arrowroot powder of baking soda nodig? Of misschien een andere essentiële olie? Probeer een recept te creëren dat voor jou het beste werkt.
– Gebruik je de deoroller en wil je dat je deo sneller vloeibaar wordt? Probeer dan de kokosolie te mengen met een olie die niet stolt. Ik heb veel verschillende oliën geprobeerd en ik heb met zonnebloemolie het beste resultaat. Mijn deo is nu binnen 30 seconden vloeibaar terwijl dat met alleen kokosolie een paar minuten duurde. Try it!
– Omdat de deo op oliebasis is kan het helaas wel vlekken op je kleding achterlaten. Probeer na het aanbrengen van de deo een paar minuten te wachten voordat je je aankleedt zodat het tijd heeft om te drogen (net zoals gewone vloeibare deodorantrollers). Kijk ook uit met witte en lichtgekleurde kleding.

 

Waar te koop?
-Kokosolie staat tegenwoordig bij elke supermarkt op de plank. Je kunt kiezen voor ongeraffineerd (met geur), geraffineerd (zonder geur), biologisch of niet-biologisch.
Ik gebruik zelf kokosolie uit Suriname.
-Baking soda is bij iedere toko en de meeste gezondheidswinkels te vinden. Ik gebruik dit merk.
-Arrowrootpowder kan je vinden in biologische supermarkten, zoals bijvoorbeeld Ekoplaza.
-Voor essentiële oliën kun je heel goed bij De Tuinen terecht.

 


Heb jij wel eens geprobeerd zelf deo te maken? Heb je een ander recept dat goed werkt? Deel het hieronder!

<3

5 People reacted on this

  1. Ik voel een DIY-Moment opkomen! Thanks for sharing ik ga het proberen. Question tho..werkt dit ook met een spuitflesje?

    X Sérènity

    1. Yay! Anytime! Thanks for reading! ^_^

      Een spuitflesje is volgens mij niet zo handig omdat ‘ie door de olie verstopt kan raken (vooral een stollende olie als kokos).

      Ik ga binnenkort een vloeibare deo proberen samen te stellen voor in een spuitfles, stay tuned..

      <3

  2. This is what I’ve been looking for my entire life, ik heb t zelfde probleem met bijna alle deo’s!! Ik ga t zeker ook proberen.
    Ik gebruik de laatste paar maanden limoen, t neutraliseerd ook wel maar ik denk dat t zure elke dag ook niet zo een succes is voor mijn huid.

    So imma try this one out and switch it up!!

    Thank x

Comments are closed.